Resepi Kek Keju Meleleh – Cara Buat Kek Keju Meleleh

Perghhh serius memang sedap giler kek keju meleleh..Hahahah memang berjaya buat daku ingin merasa.Keenakkan dan kelehehannya memang memukau!So haruslah kalau balik kampung nanti nak buat kek keju meleleh.Jom buat sama-sama.Resepi kek keju meleleh ada saya sediakan di sini :

kek keju meleleh

Resepi Cheese Cake Meleleh ;

BAHAN2 UNTUK KEK

 

 **100 gram tepung hong kong
(boleh guna tepung gandum)
**60 gram tepung jagung
100 gram gula halus
2 sudu makan ovelet
4 biji telur ayam
2 biji telur kuning
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
75 gram mentega (dicairkan)
1 sudu teh esen vanillaCara:
Bahan yang bertanda* di ayak dulu…
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
boleh campurkan pewarna dan perasa yang anda inginkan…. strawberry ataupun coklat
Bakar dalam oven pada suhu 150′C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
 adunan ini memang cair

Untuk hiasan:

cheddar cheese, diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping..tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek..
Dah buat?Jom kongsi apa rasa..hehehhe..Macam mudah je,macam senang je,macam boleh buat je :)

 

 

Komen Pembaca

  1. Salam….terima kasih share resepi ni…nampak cam mudah je..tengok gambarnya pun dah membuka selera teringin pulak nak mencubanya….emp….

  2. sy dh try bt.tp xgne ape2 perisa.cm xbes j rsenye.cheese pn xmeleleh.mybe xgn whipping cream.tp xpe,nex time nk try lg.tq 4 resepi

  3. hehehe macam shasha legoland je…

  4. hi,nak tanye utk bakar dlm over guna api ats bawah ke bawah saje yer?

  5. mcm sdp je..mcm best je..hik hik…salam perkenalan….nak shre boleh…:-)he he..meh jengok blog sye ye..:-)

  6. Terima kasih. .. nak tanya boleh ke kek tu kita guna sponge kek? sedap mkn dgn kek biasa lagi ke kek keju meleleh ni? Jemput2 melawat blog saya adeenabnhshop.blogspot.com …:-)

  7. poksu lie tumpat says:

    Resepi ni mmg terbaikkkk..tq ..

  8. Emilia Azila says:

    Klau guna kek biasa blh x…

  9. Assalamualaikum , nak tnya apa kegunaan ovelet tu ye ? Klu tak letak mcam mna ye ?

  10. Al-Janna Rosliey says:

    Akhir nya dpt juga resepi cheese cake leleh ni, esok juga saya buat, hihiii..

Tinggalkan Komen

*